Venirea investitorilor austrieci pe piaţa locală la jumătatea anilor '90 a atras şi firme austriece de avocatură, Schoenherr deschizând un birou în Bucureşti chiar în 1996, în timp ce în ultimii cinci ani pe piaţa locală au mai intrat şi Wolf Theiss şi CHSH, în parteneriat cu firma coordonată de avocatul Radu Gilescu.
"Anul viitor se împlinesc 15 ani de la deschiderea biroului din Bucureşti şi, uitându-mă în urmă, pot observa că portofoliul de clienţi s-a diversificat foarte mult. Am început cu clienţi cum ar fi Brau Union şi Agrana (firme controlate de investitori austrieci - n.red.), iar apoi s-a diversificat cu alţi clienţi austrieci, dar şi cu investitori de alte naţionalităţi. Cu toate acestea, pot spune că în continuare 60-70% din portofoliu este reprezentat de investitorii austrieci", spune Sebastian Guţiu, cel care s-a alăturat austriecilor de la Schoenherr în 2001 şi a preluat conducerea biroului din Bucureşti la începutul anului 2008.
Printre clienţii austrieci din portofoliu se numără grupuri financiar-bancare precum Raiffeisen, Uniqa sau Vienna Insurance Group, investitorii imobiliari Europolis şi Sparkassen Immobilien, dar şi grupul OMV Petrom, care lucrează cu mai multe firme de avocatură de pe piaţa locală.
În condiţiile în care austriecii sunt printre cei mai mari investitori străini de pe piaţa locală, biroul din Bucureşti al Schoenherr a devenit cel mai mare din afara Austriei, având o pondere de 12-13% din veniturile firmei.
"Din ce am observat, trăind printre investitori austrieci, consider că în următorii zece ani aceştia au cel mai mare potenţial de a investi în România. Marele val de investiţii străine s-a cam terminat, ce a fost de vândut s-a vândut, astfel că austricii îşi vor păstra poziţia şi din raţiuni istorice şi de mentalitate - ei au potenţialul cel mai ridicat de a ne înţelege", apreciază Guţiu.
El face r