Medicii nutriţionişti susţin că vitamina B6 sau piridoxina este esenţială organismului pentru menţinerea sănătăţii pielii şi nervilor, are un rol important în formarea globulelor roşii (hematiilor) şi previne îmbătrânirea precoce. "Necesarul zilnic este de 2 miligrame pentru femei şi 2,2 miligrame pentru bărbaţi.
Cerinţe mari pentru vitamina B6 au femeile însărcinate, care alăptează, persoanele care au o dietă bogată în proteine animale şi sportivii de performanţă", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii "Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim?".
Specialistul în nutriţie menţionează că această vitamină previne astmul, alergiile şi anumite tipuri de cancer. De asemenea, vitamina B6 normalizează şi stimulează funcţionarea nervilor şi creierului pentru performanţa cognitivă, memorie şi învăţare. "Carenţa în vitamina B6 se manifestă prin anorexie, anemie, oboseală, depresie, nervozitate, apatie, insomnie, pierderea memoriei şi infecţii ale cavităţii bucale. În plus, consumul abuziv de alcool şi utilizarea contraceptivelor orale pot anihila acţiunea vitaminei B6", precizează prof. dr. Mencinicopschi.Germenii de grâu, tărâţele de grâu, ceapa uscată, somonul, sardinele, ciupercile, ficatul de vită şi cel de pasăre sunt cele mai importante surse de această vitamină.
Medicii nutriţionişti susţin că vitamina B6 sau piridoxina este esenţială organismului pentru menţinerea sănătăţii pielii şi nervilor, are un rol important în formarea globulelor roşii (hematiilor) şi previne îmbătrânirea precoce. "Necesarul zilnic este de 2 miligrame pentru femei şi 2,2 miligrame pentru bărbaţi.
Cerinţe mari pentru vitamina B6 au femeile însărcinate, care alăptează, persoanele care au o dietă bogată în proteine animale şi sportivii de performanţă", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Inst