„Nu există nicio relaţie explicită, din punct de vedere legal, între Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi evaluarea pregătirii României pentru aderarea la Schengen, decizia se va adopta însă la nivelul Consiliului European şi este una politică”, a subliniat, azi, Nicolae Idu, şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
Idu a răspuns astfel unei întrebări privind intenția unor state membre UE de a condiţiona aderarea României la spaţiul fără frontiere interne de îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul mecanismului care urmăreşte reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.
Guvernul de la Bucureşti, care a apreciat că o conexiune a celor două chestiuni ar fi „artificială” şi „inacceptabilă”, a insistat repetat că evaluarea României trebuie să fie făcută pe criterii tehnice, şi nu politice.
Acest discurs este criticat însă de Vasile Puşcaş, membru al PSD şi fost negociator-şef al României cu UE, care a explicat că pregătirea României pentru aderarea la Schengen ţine de transpunerea aquis-ului comunitar în acest domeniu, dar şi de capacitatea de a aplica acest aquis.
„Din păcate, discursul din România a insistat doar pe componenta tehnică şi nu şi pe cea calitativă”, a apreciat Puşcaş, în cadrul unei dezbateri organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. „Capacitatea unui stat de a aplica aquis-ul depinde şi de capacitatea administrativă şi de cooperarea juridică”, a adăugat el.
Pentru unii observatori, şansele României de a adera la Schengen la termenul propus – martie 2011, sunt infime. Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe al României în guvernul Tăriceanu, a declarat azi că „toate semnalele venite de la partenerii din UE conduc spre faptul că România nu va adera la Schengen în primăvara anului viitor”.
„Toamna lui 2011 este de asemenea un anotimp frumos”,