Uniunea Europeană trimite un semnal pozitiv Republicii Moldova, înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie şi deschide o fază preliminară pentru abolirea vizelor, o etapă care va dura totuşi câţiva ani. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Uniunea Europeană trimite un semnal pozitiv Republicii Moldova, înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie şi deschide o fază preliminară pentru abolirea vizelor, o etapă care va dura totuşi câţiva ani.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Comisia Europeană a fost rugată luni, la Luxemburg, de miniştrii europeni de Externe să alcătuiască un proiect de plan de acţiune, care detaliază pentru Republica Moldova paşii pe care îi mai are de făcut înaintea liberalizării sistemului de vize.
Dialogul în acest sens între Uniunea Europeană şi Republica Moldova a fost deschis în iunie acest an, iar miniştrii spun că acesta se derulează de manieră satisfăcătoare, pentru ca acest obiectiv să fie atins.
Obiectivul este totuşi unul pe termen lung, întrucât odată ce Comisia va fi făcut planul de acţiune, care-i cere Chişinăului să îndeplinească o serie de condiţii, Republica Moldova va trebui să se conformeze acestui plan, fiind îndeaproape urmărită de Bruxelles.
Securizarea frontierelor, standardizarea paşapoartelor, eradicarea corupţiei sunt o parte dintre condiţiile de îndeplinit.
Acest proces s-ar putea încheia în minim trei ani şi doar atunci Uniunea Europeană ar putea lua decizia politică de a aboli regimul de vize cu Republica Moldova.
În rest, în declaraţia lor, miniştrii europeni de Externe remarcă progresele făcute de autorităţile de la Chişinău în procesul de reformă şi subliniază că Republica Moldova a făcut recent paşi importanţi, pentru consolidarea democraţiei.
În fine, ca de obicei, Uniunea Europeană cere reluarea ne