De trei ani, de când organizăm FILB la Bucureşti, mă simt de parcă aş încerca să conduc o turmă de elefanţi pe strada Lipscani. De multe ori avem senzaţia că vrem să ajustăm un uriaş pe un pat al lui Procust înţepenit sau să tragem cu patru cămile de membrele unui pitic pentru a-l suprapune idealurilor noastre.
Dar de ce să ne plângem? Am ajuns la a treia ediţie a unui festival internaţional de literatură într-un oraş şi într-o ţară unde multă lume te felicită şi te admiră, însă, când vine vorba de ajutor, are alte priorităţi. Spre surprinderea noastră, festivalul a devenit un fel de bulgăre de zăpadă care o ia la vale şi se face din ce în ce mai mare. Mai are rost să povestesc cum am construit evenimentul ăsta seara, după serviciu? Nu, nu mai spunem.
Ceea ce vrem, însă, este să le mulţumim celor care ne ajută în fiecare an. Le mulţumim celor de la programul Traduki, care ajută literatura Balcanilor mai mult decât o fac ţările zonei respective, mulţumim Ministerului Culturii din România, Institutului Cultural Român şi partenerilor din presă care au făcut ca acest festival să devină cunoscut. Le mulţumim tuturor celor care au umplut până la refuz Clubul Ţăranului Român, un loc care ne-a devenit foarte drag de-a lungul acestor trei ani.
Începând cu această ediţie, FILB a devenit partener al Festivalului Tanpinar, de la Istanbul, al proiectului The Knot. Le promit fanilor FILB că a patra ediţie, de anul viitor, va fi una cu totul şi cu totul specială.
Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti are loc în perioada 2830 octombrie (începând cu ora 18.00), în bine cunoscuta incintă de la Muzeul Ţăranului Român, Clubul Ţăranului. Iubitorii de literatură au ocazia, şi în acest an, să participe la lecturi publice şi dezbateri cu scriitori importanţi din Ungaria, Muntenegru, Georgia sau Croaţia, dar şi cu scriitori