Ţara noastră speră să găsească înţelegere la nivel oficial în cadrul Consiliului European şi Parlamentului European pentru scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea sa cu omologul polonez Bronislaw Komorowski.
Bloomberg transmitea la 17 august că România cere, împreună cu alte opt state din UE, schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară. Cele nouă state sunt România, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia.
Proiectul de buget pentru 2011 prezintă o alocare către fondul de pensii de 12,8 miliarde de lei, în vreme ce deficitul convenit cu FMI este de 4,4%. Asta înseamnă aproape 3% din produsul intern brut (PIB). Săptămâna trecută, Comisia Europeană a crescut cu 0,3% deficitele bugetare ale României din 2008 şi 2009, şi au ajuns la 5,7% şi 8,6% din PIB după ce a clasificat ca bugetare anumite companii de stat.
Eliminarea acestei sume din raportarea deficitului ar duce la o raportare mai bună, dar asta nu îmbunătăţeşte situaţia economică a României. Singurul efect teoretic ar fi ca ţara noastră să se împrumute prin titluri de stat sau eurobonduri la dobânzi mai mici, deoarece investitorii ar vedea deficite mai mici şi deci riscuri mai mici. Germania a avut în acest an o dispută cu Grecia, după ce s-a aflat că această ţară a ascuns datoriile prin tranzacţii speciale efectuate cu ajutorul băncii de investiţii Goldman Sachs. Ţara noastră speră să găsească înţelegere la nivel oficial în cadrul Consiliului European şi Parlamentului European pentru scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea sa cu omologul polonez Bronislaw Komorowski.
Bloomberg transmitea la 17 august că România cere, împreună cu alte opt state