Deşi a promis transparenţă, Administraţia Obama ascunde sumele pe care Trezoreria s-a angajat să le garanteze şi despre care se estimează că au totalizat 12.800 miliarde USD după criza financiară
Administraţia preşedintelui Barack Obama - cel care promitea o "nouă epocă de transparenţă" la Washington - ascunde la fel ca Aministraţia George W. Bush totalul sumelor din banii contribuabililor cu care au fost garantate instituţiile de credit în urma crizei financiare din 2008.
Această concluzie se poate trage în urma demersurilor agenţiei Bloomberg de a identifica obligaţiunile Citigroup garantate de Trezoreria SUA cu până la 301 miliarde USD. De-abia la 20 de luni după înaintarea unei cereri, agenţia a primit drept răspuns 560 de pagini cu e-mailuri irelevante.
Cel care a solicitat informaţiile publice, Mark Pittman, avea să moară din cauza unei afecţiuni cardiace la 52 de ani, la vreo zece luni de la depunerea cererii la Trezorerie. Răspunsul primit zilele trecute de Bloomeberg nu conţine niciun fel informaţii despre datele şi termenii garanţiilor guvernamentale.
Or, pe lângă un ajutor direct de 20 miliarde USD (în prezent restituit Trezoreriei), Citigroup nu putea să recâştige încrederea investitorilor, de pe urma crizei, fără garanţii valorând de 15 ori mai mult decât banii împrumutaţi efectiv. Numai că Trezoreria a ascuns 866 de pagini de informaţii despre obligaţiunile garantate, motivând "discreţia" prin nevoia de a proteja secrete comerciale, datele personale ale unor oameni şi secretul relaţiei client-avocat.
Multe pagini nu aveau decât titlul, iar conţinutul era şters şi înlocuit de o notă care preciza că instituţia face uz de nişte excepţii de confidenţialitate prevăzute în legea privind accesul la informaţii publice din SUA (Freedom of Information Act - FOIA). În paralel cu cererea a cărei soluţionare a durat 20 de luni, Bloomber