Autorităţile locale au redus din cheltuielile de personal cum au crezut de cuviinţă, cu procente între 5% şi 22%. Capitala e în fruntea tăierilor. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU / ARHIVA EVZ
Între 5% şi 22% - cu atât au reuşit judeţele să taie din cheltuielile de personal, în primele opt luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar dacă regula tăierii salariilor cu 25% s-a aplicat tuturor bugetarilor din România, cifrele oficiale arată că autorităţile locale au reacţionat diferit când au fost puse în faţa constrângerilor bugetare. Unele au tăiat mai mult, iar alţii de patru ori mai puţin.
Pe primul loc în topul celor mai mari reduceri de cheltuieli cu salariaţii se află municipiul Bucureşti, cu o scădere de 21,6%, arată datele transmise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prelucrate de EVZ. Capitala a reuşit să-şi reducă sumele cheltuite pe salarii şi alte beneficii pentru angajaţi de la peste un milion de lei în perioada ianuarie- august 2009 până la 817,5 milioane lei în acest an.
Pe al doilea loc în clasament se află judeţul Arad, unde cheltuielile la acest capitol au scăzut cu 18,7% în intervalul analizat. Acesta este urmat de Bistriţa- Năsăud, cu o reducere de 16,6%.
Giurgiu, la coada clasamentului
La polul opus se plasează judeţul Giurgiu, unde cheltuielile de personal s-au diminuat cu numai 5,2%, urmat de judeţul Buzău, cu o reducere de 5,6%. Judeţele unde autorităţile nu au reuşit să taie nici a zecea parte din cheltuielile destinate personalului sunt Olt, Satu Mare, Bihor, Vrancea, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Neamţ, Ialomiţa, Tulcea şi Botoşani.
Autorităţile ieşene au tăiat din sumele alocate personalului 10,48%, cele din Constanţa - 13,63%, iar cele clujene - 10,7%.
Salariile bugetarilor - 33,5 miliarde de lei
În urma reducerii salariilor bugetarilor cu un sfe