România a parcurs aproape tot procesul de evaluare a condiţiilor de aderare la spaţiul cu frontiere interne fără control. Astfel, ţara noastră este foarte aproape de atingerea obiectivului numărul unu de politică externă, prin aderarea în martie 2011, la Spaţiul Schengen, obiectiv strategic ce va avea ca efect ridicarea controalelor la frontierele interne ale viitoarelor state membre Schengen, fiind creată astfel o singură frontieră externă.
Într-o singură privinţă mai avem de lucrat. Este vorba despre ultima vizită de evaluare la care va fi supusă ţara noastră şi care se referă la punerea în aplicare a Sistemului de Informaţii Schengen - SIS/SIRENE. Partea tehnică este în curs de derulare, sistemul naţional de semnalări fiind aproape în totalitate introdus în baza de date a sistemului general, urmând ca în următoarele trei zile să se încheie procesul de încărcare a bazei de date, iar până la data de 3 noiembrie să se definitiveze "baza de producţie", adică cea a semnalărilor reale, după cum a explicat secretarul de stat Marian Tutilescu, şef al Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Până în prezent, România a parcurs cea mai mare parte a procesului de evaluare, care a constat în mai multe etape: transmiterea declaraţiilor de pregătire privind aderarea la Spaţiul Schengen, completarea şi transmiterea chestionarului Schengen şi desfăşurarea vizitelor de evaluare Schengen, pentru verificarea, în teren, a stadiului implementării legislaţiei Schengen, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor.
România a parcurs aproape tot procesul de evaluare a condiţiilor de aderare la spaţiul cu frontiere interne fără control. Astfel, ţara noastră este foarte aproape de atingerea obiectivului numărul unu de politică externă, prin aderarea în martie 2011, la Spaţiul Schengen, obiectiv strategic ce va avea ca efect ri