În Franţa, legea privind reforma sistemului de pensii a primit aprobarea definitivă a celor două Camere ale Parlamentului. Pentru calmarea tensiunilor sociale însă, Guvernul va trebui să mai aştepte. Chiar dacă legea trece, chiar dacă treptat grevele au încetat, nemulţumirea sindicatelor şi chiar a francezilor nu se diminuează.
În Franţa, legea privind reforma sistemului de pensii a primit aprobarea definitivă a celor două Camere ale Parlamentului. Pentru calmarea tensiunilor sociale însă, Guvernul va trebui să mai aştepte.
Chiar dacă legea trece, chiar dacă treptat grevele au încetat, nemulţumirea sindicatelor şi chiar a francezilor nu se diminuează. Guvernul aşteaptă acum să evalueze această nemulţumire şi gradul de rezistenţă faţă de această lege prin prisma mobilizării în contextul a două noi zile naţionale de acţiune organizate de sindicate. Una va avea loc joi, iar cealaltă pe data de 6 noiembrie.
Nicolas Sarkozy a lansat, însă, deja, o strategie de calmare a contestaţiei cerînd Guvernului şi în general partidului de guvernămînt să nu afişeze nici cea mai mică formă de triumfalism în urma adoptării lege. Cuvîntul de ordine este: nimeni nu a cîştigat din actualul conflict social care a durat trei luni.
Interdicţie totală deci de a analiza succesul reformei prin prisma unor concepte precum "victorie" sau "înfrîngere", nu există nici cîştigător şi nici înfrînt, eventual vor avea de cîştigat numai pensionarii după 2018 încolo cînd va intra de fapt efectiv în vigoare reforma.
După trei luni de război de poziţii, Nicolas Sarkozy doreste să reia dialogul cu sindicatele pentru că spune el: mai avem multe lucruri de făcut împreună, de exemplu lansarea unei noi politici în favoarea tinerilor, pentru formarea lor profesională şi crearea de noi locuri de muncă destinate tinerilor; sau, mai spune Nicolas Sarkozy, trebuie să imaginăm deja soluti