Guvernul Boc a rezistat, miercuri, moţiunii de cenzură a Opoziţiei. Reprezentanţii Coaliţiei s-au abţinut de la vot. În rândurile Puterii au existat doar două „defecţiuni”: deputatul PDL Daniel Oajdea, care a dorit ca votul său să fie anulat, şi deputatul Nicolae Stan de la UNPR, care a votat moţiunea.
După aproape şapte ore de dezbateri, soarta Guvernului Boc a fost decisă. Executivul rămâne în funcţie, chiar dacă nu a obţinut niciun vot în favoarea sa. Opoziţia nu a reuşit să adune decât 219 voturi faţă de cele 236 de voturi necesare, diferenţa de 17 voturi fiind aproape dublă faţă de cea înregistrată de PSD şi de PNL la moţiunea de cenzură din 15 iunie. La acea dată, Opoziţiei i-au lipsit doar opt voturi pentru a doborî Guvernul. Strategia Puterii de a se abţine de la votul moţiunii s-a dovedit foarte eficientă, deoarece nu a permis potenţialilor „trădători" să voteze.
Citiţi şi:
FOTO Guvernul Boc rămâne în funcţie. Moţiunea a picat. Opoziţia mai avea nevoie de 17 voturi
La insuccesul moţiunii au contribuit şi divergenţele dintre liberali şi social-democraţi deoarece PSD a refuzat să discute numele viitorului premier, cu care să-i „tenteze" pe nemulţumiţii din tabăra Puterii. În paralel cu atacurile politice de la tribuna sălii de plen, parlamentarii şi-au tot făcut, ieri, inventarul voturilor pe care se bazează.
În jurul prânzului, pesediştii susţineau că ar avea în jur de 230 de voturi „sigure" şi că nu este imposibil să strângă cele 236 de voturi necesare pentru moţiune. De cealaltă parte a baricadei, parlamentarii PDL susţineau că nu au emoţii şi că Opoziţia nu va avea câştig de cauză. PSD şi PNL au strâns doar şapte voturi peste cele 212 asigurate de propriii parlamentari. În favoarea moţiunii au votat deputaţii neafiliaţi politic Călin Potor, Tudor Ciuhodaru, Ioan Munteanu, Cătălin Cherecheş, Nicolae Stan de la UNPR, senatorul