Ameninţarea unui atac informatic asupra SUA, care ar duce la sabotarea comunicaţiilor, paralizia reţelelor de transport sau catastrofe industriale, este o exagerare, arată celebrul jurnalist american Seymour Hersh, în ultimul număr al revistei The New Yorker.
Legendarul jurnalist care a schimbat percepţia Americii despre două războaie, dezvăluind masacrul de la My Lai din conflictul din Vietnam şi abuzurile comise de soldaţii SUA la închisoarea irakiană Abu Ghraib, spulberă cel mai recent mit care înfricoşează în prezent Statele Unite - ameninţarea unui atac informatic cu consecinţe catastrofale, executat de către un guvern străin. Conform anchetei realizate de Hersh, SUA sunt în prezent ţinta unor demersuri constante de spionaj informatic în scopuri economice sau militare, atât din partea unor ţări precum China sau Rusia, cât şi din partea unor aliaţi ca Franţa sau Israelul, dar războiul informatic în toată regula, care să ducă spre exemplu la sabotarea sistemului financiar, a celui energetic sau de transport ori la catastrofe industriale provocate de un guvern străin, este extrem de puţin probabil.
Hersh sugerează că este vorba mai degrabă de rezultatul unei confruntări între agenţiile de informaţii civile şi militare, care se luptă pentru influenţă şi bugete mai mari, dar care refuză totodată să accepte încriptarea tuturor comunicaţiilor informatice (o modalitate de protecţie eficientă) pentru a nu-şi îngreuna propriile demersuri de spionaj electronic. Mai mult, această confruntare este dublată de demersuri interesate ale unor companii specializate în securitate informatică, care de multe ori sunt deţinute de foşti oficiali din domeniul securităţii, promtori ai iminenţei „războiului cibernetic". „Avem de-a face cu oameni care au descoerit că avertizând cu privire la războiul cibernetic pot face o carieră....Deodată au devenit experţi...", afirmă How