Bolile cardiace, cele digestive şi respiratorii, dar şi cancerul sunt cele mai frecvente cauze de deces. Suferinţele fizice care îi macină pe români au, în cea mai mare parte, aceeaşi sursă: stilul de viaţă pe care îl avem.
Numărul îmbolnăvirilor, cel al bolnavilor cronic înregistraţi în evidenţele medicilor, dar şi cel al deceselor provocate de diverse boli au crescut în ultimul an. Cel mai mare avans a fost consemnat în cazul bolilor aparatului respirator. În 2009, medicii de familie au înregistrat în total peste 7 milioane de noi îmbolnăviri ale aparatului respirator, e adevărat că de gravitate diversă.
Citeşte şi:
Premieră medicală: transfuzie de sânge prin cordonul ombilical, la Maternitatea Braşov
Simptome care ascund intoleranţa la gluten
EXCLUSIV: Un tânăr a murit, după ce a fost trimis acasă de mai multe ori de medicii de la UPU
În topul îmbolnăvirilor noi urmează bolile aparatului digestiv (aproape 1,5 milioane de cazuri), cele ale sistemului osteo-muscular (peste 1,25 milioane), cele ale sistemului nervos (aproximativ 1,13 milioane) şi cele ale organelor genito-urinare (977.652 de cazuri). Conform datelor de la Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, medicii de familie au consemnat anul trecut peste 15 milioane şi jumătate de noi îmbolnăviri.
Mai mulţi la doctor
Sever Cristian Oana, medic primar de medicină de familie, susţine că numărul în creştere al îmbolnăvirilor noi consemnate nu arată neapărat că suntem mai bolnavi, ci că ajungem mai des ca altădată la medic.
Numărul de bolnavi creşte pentru că oamenii vin mai des la doctor şi se descoperă mai multe afecţiuni, şi asta odată cu introducerea asigurărilor de sănătate şi a controalelor medicale periodice.
„Programul Naţional pentru evaluarea stării de sănătate a populaţiei (lansat în 2007 de mi