Ziarele franceze şi europene scriu miercuri, 27 octombrie, despre decizia Înaltei Curţi Penale irakiene de a-l condamna la moarte pe fostul vice-premier şi ministru de Externe al lui Saddam Hussein, Tarek Aziz. Europenii se arată mai degrabă contrari acestei sentinţe. Executarea lui Tarek Aziz riscă să reînvie tesiunile, titrează cotidianul Le Figaro, care îl consideră pe Aziz vitrina dictaturii baasiste.
Ziarele franceze şi europene scriu miercuri, 27 octombrie, despre decizia Înaltei Curţi Penale irakiene de a-l condamna la moarte pe fostul vice-premier şi ministru de Externe al lui Saddam Hussein, Tarek Aziz.
Europenii se arată mai degrabă contrari acestei sentinţe. Executarea lui Tarek Aziz riscă să reînvie tesiunile, titrează cotidianul Le Figaro, care îl consideră pe Aziz vitrina dictaturii baasiste.
Fostul demnitar a partidului Baas irakian, în vârstă de 74 de ani a fost condamnat pentru implicarea sa în represiunea contra membrilor partidului al Daawa, partidul din care face parte şi premierul irakian, Nouri al-Maliki.
Articolul din Le Figaro este semnat de Georges Malbrunot, una dintre figurile importante ale presei franceze : este o decizie surprinzătoare, în condiţiile în care fostul demnitar irakian a fost deja condamnat definitiv de două ori.
Prin urmare, această a treia condamnare, în plus la pedeapsa capitală poate fi considerată o provocare, care riscă să reînvie tensiunile între comunităţile irakiene.
Tarek Aziz era o simplă vitrină şi nu era deloc legat de crimele regimului lui Saddam. Este o dovadă că justiţia irakiană are dificultăţi în a întoarce pagina trecutului şi arată de asemenea eşecul autorităţilor de a face paşi spre concilierea naţională.
Tarek Aziz era singurul intelectual din Guvernul Baas, un diplomat apreciat de omologii săi occidentali. Iată de ce, imediat după căderea regimului, Aziz s-a pred