Din ce în ce mai multe studii, din cele mai diverse domenii, surprind avansul vecinilor de peste Dunăre şi evoluţia timidă a economiei locale
România ocupă un modest loc 51 într-un top al celor mai prospere ţări. Suntem depăşiţi de Bulgaria, care ocupă locul 46, dar şi de Tunisia sau de Trinidad Tobago. Statul central-european cel mai bine plasat în ierarhie, pe locul 21, este Slovenia. O urmează îndeaproape Cehia, poziţia 24, Polonia(29) şi Ungaria(34), se arată într-un studiu al institutului Legatum, parte a unui grup de investiţii cu sediul în Dubai. "Capitalul social" este indicatorul la care România se diferenţiază de toate statele europene. El evaluează nivelul de încredere al cetăţenilor în societatea în care trăiesc. Iar România ocupă locul 94 la nivel mondial. O mai mică disponibilitate pentru voluntariat, întrajutorare sau caritate se consemnează doar în alte 16 state, toate din afara Europei. Şi la acest criteriu bulgarii sunt înainte, poziţia ocupată de vecinii de peste Dunăre fiind a 80-a.
Realizatorii topului indică drept cele mai prospere ţări Norvegia, Danemarca şi Finlanda. Clasamentul este încheiat de Pakistan şi Zimbabwe.
Conexiunile prin fibră optică, mai numeroase în Bulgaria
Un nou studiu dat publicităţii miercuri, un nou clasament în care stăm mai prost decît Bulgaria. Anul acesta, pentru prima oară, România intră direct pe locul 13 în topul european al conexiunilor prin fibră optică, un bun indicator al nivelului de dezvoltare al unei societăţi. Însă Bulgaria înregistrează cel mai rapid progres. Statul vecin a urcat anul acesta până pe poziţia a opta tocmai de pe locul al 16-lea ocupat anul trecut, numărul de conexiuni FTTH majorându-se cu 4%. Astfel, circa 144.000 de familii din Bulgaria au acces la acest tip de conexiune prin bandă largă, comparativ cu numai aproximativ 120.000 de gospodării româneşti.
"Romani