Vânzările de lemne şi cărbune au scăzut anul acesta la Giurgiu în medie cu 20%, din cauza sărăciei. Oamenii care stau la case preferă să taie câţiva copaci sau pomi fructiferi din grădină, pe care să îi bage în sobă, decât să dea mii de lei la depozite, spun reprezentanţii celor care vând acest tip de combustibil.
Unii dintre giurgiuvenii care stau la case şi nu primesc agent termic de la CET au găsit o modalitate cât se poate de ieftină pentru a se încălzi iarna aceasta. Având salarii mai mici cu cel puţin 25%, sau pensii de câteva sute de lei,oamenii nu mai cumpără lemne şi cărbune, ci folosesc combustibilul aflat la îndemână. Trec peste mândrie ori ruşine şi taie pomii fructiferi sau arborii din grădină pentru a-i băga la foc.
„Afacerea merge tot mai prost, iar anul ăsta a fost cel mai rău. Au scăzut foarte mult vânzările faţă de anul trecut, cu peste 20% să zic. Oamenii nu mai au bani să cumpere lemne. Au ajuns să taie copaci de la ţară sau chiar de aici, de la oraş, şi aşa scapă ieftin”, ne spune reprezentantul unui depozit de lemne de pe şoseaua Sloboziei.
Acesta este şi cazul unei contabile din cartierul Ramadan, Aurica Ionică, în vârstă de 54 de ani. Femeia ne-a spus că nu mai are bani de lemne şi că a tăiat un nuc. „ Nu mai am bani de lemne anul acesta, am chemat pe cineva şi mi-a tăiat nucul, ce-i drept, era şi destul de uscat. L-am bucăţit şi deja am început să fac focul cu el. Mai folosesc şi nişte coceni aduşi de la ţară, plus nişte sticle din plastic, dar să dau banii pe lemne e imposibil”, ne-a zis doamna Aurica.
Şi-a pus gardul pe foc
La rândul ei, o pensionară în vârstă de 72 de ani, Ilina Chercea, ne-a zis că pentru o tonă de lemne ar trebui să dea jumătate din pensie. „ Am 400 de lei pensia. De doi ani, nu mai iau lemne. Anul ăsta am scos gardul din spatele casei şi îl pun pe foc. Câte una câte una, o să ajungem s