Dezbaterea ordonanţei de urgenţă 50/2010, care aduce o formulă transparentă de calcul al dobânzii la credite şi limitează comisionul de rambursare anticipată, care figura pe ordinea de zi de marţi la Comisia de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor, a fost suspendată din lipsă de cvorum.
În urmă cu două săptămâni deputaţii amânaseră discuţiile pentru a lăsa suficient timp pentru depunerea amendamentelor, pe fondul interesului ridicat atât din partea asociaţiilor de clienţi, cât şi al bancherilor. În joc este modul de stabilire a dobânzii la creditele cu rată variabilă aflate în derulare. Clienţii cer indexarea la un indicator independent (Robor sau Euribor) cu menţinerea marjei din contract, chiar dacă iniţial se făcea trimitere la un indicator intern al băncii, ceea ce ar conduce la scăderi semnificative de costuri. BNR a calculat că bancherii ar putea să piardă până la 600 de milioane de euro anul acesta.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, şi-a asumat rolul de lobbyst al industriei bancare şi a inclus ieri pe agenda vizitelor la diferite instituţii ale statului şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilo, unde s-a declarat "îngrijorat" de efectele aplicării Ordonanţei 50 şi pentru credite vechi. "La utilizarea pentru vechile contracte există riscuri pentru economie şi efecte negative pentru România", spus Franks fără să precizeze despre ce efecte negative ar fi vorba. Poate doar despre eventualitatea ca unele bănci "să se supere" şi să-şi reducă expunerile în România, dacă vor considera raţional să o facă după investiţiile deja realizate.
Deputaţii acumulaseră până ieri nu mai puţin de 100 de amendamente la proiectul de lege privind ordonanţa 50. Aceasta chiar în condiţiile în care dezbaterea a fost devansată, faţă de termenul propus iniţial, de 27 octombrie.
"Pe cel mai scurt traseu, dacă vom introduce proiectul de lege în Comisie peste d