BNR deţine cea mai mare cantitate de rezervă de aur dintre toate băncile dintre toate băncile centrale din regiune.
Banca Naţională păstrează în aur 10% din valoarea rezervelor internaţionale, echivalentul a 103,7 tone. Cu toate acestea, valoarea totală a rezervelor internaţionale este depăşită cu mult de banca centrală a Poloniei, informează Ziarul Financiar, citat de Antena3.
Aurul deţinut de BNR se ridica la valoarea de 3,2 miliarde de euro la sfârşitul lunii august (pe baza cotaţiilor de pe pieţele internaţionale), în timp ce rezervele valutare (în principal deţineri de obligaţiuni guvernamentale, dar şi depozite în valută la bănci străine) totalizau 31,5 mld euro.
Rezervele internaţionale sunt compuse din aur, rezerve valutare şi deţinerile de Drepturi Speciale de Tragere la Fondul Monetar Internaţional. Raportul între deţinerile de aur şi celelalte plasamente poate avea ponderi diferite în funcţie de strategia fiecărei bănci centrale.
"În prezent, rezervele internaţionale înseamnă mai puţin deţineri de aur, ci mai degrabă de monede convertibile. La noi este vorba e o tradiţie, aveam aur din trecut. Ce contează la rezervele internaţionale este să dai un anumit nivel de siguranţă pentru investitorii străini, că îţi poţi face plăţile", a declarat Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
Banca Naţională a României ţine aproximativ o treime din rezerva de aur în propriul Tezaur de la sediul central din Strada Doamnei din Capitală, în timp ce restul este plasat la alte bănci centrale. Polonezii îşi ţin aurul de asemenea în propriul tezaur, dar şi la băncile străine.