Pentru prima oara din 2002 si pana acum, in Indicele de Perceptie a Coruptiei lansat de Transparency International, Romania se plaseaza pe un trend negativ in ceea ce priveste perceptia privind coruptia la nivelul sectorului public si a reformelor de combatere a ei, a anuntat organizatia.
Dupa ce anul trecut indicele a dat un semnal sever privind inghetarea luptei anticoruptie, Romania obtine 3,7 puncte din 10, aratand nu doar stagnarea efectelor politicilor anticoruptie, ci chiar o crestere a gradului de coruptiei perceputa. Astfel, Romania ocupa un deloc flatant loc 25 intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind urmata doar de Bulgaria cu 3,6 puncte si Grecia cu un scor de 3,5.
Semnalul de alarma nu a fost nici cand mai serios - indicele compozit rezultat in cadrul IPC surprinde cu precadere tendinte manifestate in evolutia perceptiei privind coruptia dintr-o tara. Se constata in acest ultim an abandonarea reformelor sistemice cu impact si reducerea gradului de interes a factorilor politici pentru combaterea coruptiei, ceea ce a avut ca rezultat scaderea in clasamentul IPC si, mai grav, deschiderea unui extrem de periculos trend descendent.
Romania, aflata intr-o severa criza financiara, trebuie sa actioneze pana cand acest flagel ii va aduce falimentul guvernamental si financiar si sa internalizeze angajamentul pentru transparenta si responsabilitate ca premisa a redresarii economice.
Transparency International Romania apreciaza ca aceasta scadere este rezultatul lipsei de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesiva a tuturor pilonilor de integritate si la afectarea credibilitatii reformelor si a Romaniei in general.
Decredibilizarea Romaniei este cu atat mai evidenta cu cat indicele compozit pentru tara noastra ia in calcul evaluari extr