Lică Pletosu, condamnat la 14 ani de puşcărie după ce a terorizat şi tâlhărit 13 femei, acuză că a a fost arestat ilegal. În 2001, el a fost arestat de un procuror, deşi legislaţia CEDO, recunoscută de ţara noastră din 1996, spune el, stipula că arestările sunt decise de judecători. Proces inedit la Tribunalul Galaţi. Lică Pletosu (42 de ani), supranumit „Atacatorul X" sau „Umbra" pentru că îşi lovea victimele pe la spate şi le fura apoi bijuteriile, a dat statul român în judecată şi cere daune morale de două milioane de euro.
Supărarea gălăţeanului condamnat pentru tâlhărie este legată de faptul că mandatul de arestare emis pe numele său în 2001 a fost semnat de un procuror şi nu de un judecător.
„As" în legislaţie CEDO
Din 2001 până în prezent, Lică Pletosu a avut suficient timp în închisoare să se documenteze cu privire la legislaţia europeană în materia apărării drepturilor omului.
„România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în 1994. Conform articolului 5, punctul 3 din Convenţie, mandatul de arestare nu poate fi emis decât de către un judecător iar la noi, până în 2003, mandatul era emis de procuror, ceea ce este profund nelegal faţă de prevederile CEDO", susţine Lică Pletosu.
Bărbatul este cunoscut ca cel mai temut tâlhar din Brăila şi Galaţi, fiind responsabil de comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă şi în fosta Iugoslavie. Pletosu a fost condamnat de Tribunalul Galaţi, în 2002, la 14 ani de închisoare pentru tâlhărie.
La „palmaresul" său greu de egalat se adaugă o condamnare a justiţiei iugoslave, care i-a aplicat o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru jaf cu mână armată, iar în România a stat după gratii pentru furt calificat şi tentativă la viol.
Lică Pletosu a devenit "celebru" după ce a terorizat femeile din Brăila şi Galaţi în perioda decembrie 2000 -februarie