Din acest nou an şcolar, instituţia se numeşte Colegiul Tehnic „Transilvania”
La 26 august 1885, se înfiinţa la Braşov Şcoala Medie Industrială pentru prelucrarea lemnului. Era necesară creării unui cadru corespunzător pregătiri forţei de muncă, astfel că s-a bucurat de mare priză la elevi. A devenit ulterior Şcoala de arte şi meserii, Şcoala Medie Tehnică, şi, mai târziu, Liceul Industrial Hidromecanica. Din 2004, odată cu reformele din învăţământ, a primit numele de Colegiul Tehnic „Iosif Silimon”. Pentru a sărbători tradiţia şi istoria, care au devenit colege de bancă în această instituţie, colegiul poarta începând din acesta toamna numele de Colegiul Tehnic „Transilvania”. Schimbarea numelui era necesară pentru că din acest an, ea este practic o instituţie nouă, creată prin fuzionarea fostelor licee tehnice Astra şi „Iosif Şilimon”.
Foşti elevi şi cadre didactice au aniversat ieri laolaltă cei 125 de ani de învăţământ tehnic, alături de cei 1.300 de elevi adunaţi din cele două licee. „Transilvania este o denumire nouă pentru o şcoală foarte veche. Sărbătorim azi 125 de ani de învăţământ tehnic preuniversitar la Braşov. Avem 1300 de elevi şi peste 36 de cadre didactice”, a declarat prof. Ing. Daniela Felegean, directorul colegiului.
Înainte aici se şcoleau tehnicieni de avioane
Fostul colegiul Hidromecanica a oferit pe parcursul anilor tineri foarte bine pregătiţi, în special fabricilor care produceau componente de avi-oane şi elicoptere. Prezent la aniversare, directorul IAR, Neculai Banea, le-a transmis elevilor şi cadrelor didactice ca învăţământul tehnic este poate singura şansă pentru relansarea economică a judeţului. „Colegiile tehnice se bucură de respect pentru că ele realizează personalul din sfera industriilor şi a serviciilor. Această şcoală este una veche, de tradiţie, fiind cea care în anumite pregătea forţa de m