Franţa şi Germania au reacţionat azi la criticile vicepreşedintei executivului UE, Viviane Reding, care a atacat un acord franco-german pentru modificarea Tratatului de la Lisabona, în sensul înăspririi disciplinei bugetare. Sursa: Reuters
Criticile comisarului pentru justiţie Viviane Reding au fost formulate marţi, într-un interviu acordat publicaţiei germane „Die Welt”, în care aceasta a apreciat că planul cancelarului Angela Merkel şi al preşedintelui Nicolas Sarkozy, privind modificarea tratatului pentru includerea unui mecanism de prevenire a unor noi crize financiare, este „iresponsabil”.
„Nu au înţeles amândoi că a fost nevoie de 10 ani pentru a ratifica Tratatul de la Lisabona?”, s-a întrebat Reding. „Şi că acest tratat conţine suficiente elemente pentru a asigura măsurile de salvare (a zonei euro, n.r.)?”, a adăugat ea.
O altă critică importantă a comisarului european a vizat faptul că decizia a fost luată de Sarkozy şi Merkel în cadru bilateral, într-o întâlnire recentă care a avut loc în Franţa, la Deauville. „Deciziile europene nu se iau la Deauville, de către două state membre. Se iau la Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg, de 27 de state membre, pe baza unei propuneri clare, în interesul tuturor celor 500 de milioane de cetăţeni”, a subliniat luxembrugheza Reding, potrivit AFP.
Într-un alt interviu publicat de cotidianul Le Figaro, Reding a folosit cuvinte mai aspre, acuzând „dictatul” franco-german şi reamintind că deciziile în UE trebuie luate în unanimitate.
Parisul se simte insultat
Oficialii francezi nu au aşteptat prea mult pentru a oferi un răspuns pe măsură comisarului Reding.
„Termenii pe care acest comisar european îi foloseşte pentru a denigra propunerile franco-germane sunt incacceptabili şi merg în aceeaşi direcţie cu limbajul insultător, pe care nu îl voi uita,