Numărul şomerilor neindemnizaţi a depăşit 4.300, cu 25 la sută mai mult faţă de iarna lui 2008.Şomerii neindemnizaţi nu primesc nici măcar ajutoarele în alimente care vin din partea Uniunii Europene.
În statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj sunt înregistraţi aproape 9.000 de şomeri, rata şomajului fiind de peste 8 la sută. În mai puţin de doi ani, rata şomajului a crescut cu peste 30 la sută, doar 5.850 de sălăjeni fiind fără un loc de muncă în iarna lui 2008.
Subvenţii pentru angajatori
Pe lângă creşterea îngrijorătoare a ratei şomajului, mai mult de jumătate dintre cei care care au rămas fără un job nu mai primesc niciun leu de la stat. Peste 4.300 dintre ei sunt trecuţi în statistici ca „şomeri neindemnizaţi”. „Aceste persoane rămân în continuare în evidenţele noastre şi beneficiază de serviciile agenţiei. Ei pot participa la cursuri de reconversie profesională şi sunt consiliaţi de angajaţii noştri”, explică Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj.
Potrivit acestuia, patronii care angajează şomeri neindemnizaţi primesc subvenţii, în funcţie de vârsta şi studiile absolvite de cel care îşi caută un loc de muncă. Cei mai mulţi bani de la bugetul de stat sunt acordaţi pentru angajatorii care încheie contracte de muncă cu absolvenţi de studii superioare, statul acordându-le 750 de lei vreme de un an, cu condiţia să nu-i disponibilizeze trei ani.
Fără bani şi fără alimente de la UE
Deşi au rămas fără nicio sursă de venit, şomerii neindemnizaţi nu primesc nici măcar ajutoarele în alimente venite din partea Uniunii Europene. „Legea nu permite să le fie date aceste ajutoare. Conform unei ordonanţe de urgenţă, alimentele pot fi acordate doar beneficiarilor Legii 416, şomerilor indemnizaţi, pensionarilor care primesc mai puţin de 400 de lei şi persoanelor cu handicap. Şomerii neinde