Spre deosebire de primăriile din România, cea din Viena nu face doar liste şi verifică dosare, ci coordonează complet sistemul de locuinţe de stat. Municipalitatea austriacă este cel mai mare proprietar de locuinţe din Europa, cu peste 200.000 de case construite şi închiriate populaţiei din Viena.
Lecţia vieneză: primăria trebuie să salveze casele de valoare
Departamentul de Locuinţe din cadrul Primăriei vieneze a fost înfiinţat în perioada dintre cele două războaie mondiale. Scopul iniţial, păstrat şi acum, este acela de a acoperi nevoia de locuinţe a valului de emigranţi.
Spre deosebire de alte capitale „invadate“ de cetăţenii din fostele ţări ale coroanei imperiale, Viena a preferat să investească în imobile destinate acestora în loc decât să se lupte cu improvizaţiile sau cu expulzarea.
De asemenea, motivul politic a fost unul de greutate pentru că în acea perioadă vorbim despre Viena Roşie, condusă de socialişti. Astfel, cel mai cunoscut astfel de complex de case sociale este denumit Karl Marx, după numele celebrului filosof care a conceput ideologia comunistă.
Citeşte şi: Atenţie, Pasajul Basarab va atrage mai mult trafic!
Destinate oricui, nu doar tinerilor
Astăzi, autoritatea locală se pregăteşte pentru un nou flux de mase în Viena. „Se estimează că în 2020 populaţia Vienei va creşte de la 1,8 milioane de locuitori la 2 milioane, astfel că plănuim extinderea complexelor de locuinţe atât prin construcţia unora noi, cât şi prin mansardarea unora deja existente“, a spus şeful serviciului Reabilitare din cadrul Fondului de Locuinţe al Primăriei Viena, inginerul Werner Auer.
Acest fond de locuinţe este o organizaţie privată sub directa coordonare a municipalităţii austriece, ceea ce înseamnă că poate să achiziţioneze terenul, să construiască şi să distribuie casele solicitanţilor.
„Programele n