Specialiştii au reuşit să demonteze mitul conform căruia Cristofor Columb ar fi adus sifilisul în Europa în 1493, după prima călătorie în Lumea Nouă. Un grup de arheologi britanici au descoperit într-un cimitir din Londra şapte schelete care sugerează că această maladie era deja răspândită pe continentul european cu aproape 200 de ani înainte de voiajul american efectuat de Columb şi echipa sa. Potrivit noilor descoperiri, sifilisul era o boală veche care s-a răspândit în întreaga Europă ca o consecinţă a procesului de urbanizare.
Cele şapte schelete au fost analizate de experţii de la Spitalul londonez St Mary şi, potrivit rezultatelor, acestea prezintă semne distinctive ale maladiei pe membre şi pe craniu. Înainte de apariţia antibioticelor, această boală era mortală, cauzând deterioarea funcţiilor creierului şi ale inimii, precum şi orbire. De asemenea, maladia provocată de infectarea cu bacteria "treponema pallidum" se manifestă, (pe lângă plăgi ale mucoasei, evidenţiate în special în zona gurii şi a organelor genitale, dureri de cap, febră, dureri de articulaţii, ganglioni măriţi în mai multe zone) şi prin apariţia unor leziuni osoase caracteristice treponematozelor la nivelor mânilor, picioarelor şi ale craniului, putând fi transmisă şi copiilor.
Unul dintre scheletele descoperite aparţine unui copil în vârstă de 10 ani. Osteologistul Brian Connell, de la Muzeul din Londra, a declarat că a observat o înclinaţie de 45 de grade a unghiului în care au crescut înspre falcă dinţii copilului, din cauza sifilisului, şi, totodată, el a descris craniul acestuia ca fiind asemănător unui peisaj lunar. Specialistul britanic în scheletologie a mai spus că, potrivit analizelor, cadavrele prezintă urme care sugerează că au fost arse, iar datarea cu carbon-14 atestă faptul că acestea provin din perioada anilor 1200-1250. Connell a amintit faptul că în jurul anul