Parlamentarii trebuie să decidă dacă Emil Boc şi Cabinetul său mai rămân la Palatul Victoria. Adoptarea moţiunii de cenzură ar însemna destituirea Guvernului, urmată de consultări la Palatul Cotroceni şi desemnarea de către preşedintele Traian Băsescu a altui premier. În octombrie anul trecut, partidele din opoziţie au reuşit să răstoarne Guvernul condus tot de Emil Boc. Atunci, alături de PSD şi PNL au fost şi parlamentarii UDMR, acum aceştia preferă să nu voteze.
Astfel, nici un parlamentar din Coaliţia de guvernare nu se va apropia miercuri de urnele de vot. Deşi prezenţi în sală, deputaţii şi senatorii PDL, UDMR şi UNPR nu au voie să meargă la urne.
Ideea de a nu vota, deşi parlamentarii vor trebui să fie prezenţi în sală, a fost a conducerii PDL, speriată de posibilitatea ca unii aleşi să facă iar greşeala de a vota împotriva propriului Guvern.
“Parlamentarii PDL se vor ridica şi vor spune «prezent» şi «nu votez», fără să se apropie de urne. Da¬că se apropie de urne, înseamnă că votează. Nici un membru PDL nu va vota. Dacă votează cineva, nu are treabă cu partidul. Asta este decizia par¬tidului şi trebuie să o respectăm toţi”, a spus Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
Apoi, în cadrul întâlnirii Coaliţiei, PDL-iştii au reuţit să-şi convingă partenerii de guvernare să procedeze identic, să-şi lase parlamentarii în sală, cu condiţia ca nici unul să nu voteze.
Astfel, parlamentarii UDMR au decis să nu voteze moţiunea, ei urmând să fie prezenţi, dar să nu ăşi exercite dreptul la vot. Liderul Marko Bela a explicat decizia prin faptul că opoziţia nu oferă alternative viabile. “Este o problemă aici, pentru că nu se oferă soluţii, ci se oferă funcţii, discuţiile din Opoziţie sunt cine să fie ministru, prim-ministru”, a spus Bela.
Din solidaritate cu partenerii de guvernare, şi parlamentarii UNPR vor merge miercuri în Pa