FMI se arată îngrijorat de scenariul alegerilor anticipate din Grecia şi estimează că ţara trebuie să continue reformele în mod constant, astfel încât să nu „deraieze” de la programul stabilit. Dominique Strauss-Kahn a anunţat că va întreprinde o vizită la Atena, la începutul lunii decembrie, transmite corespondentul RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia.
Oficial, Fondul Monetar Internaţional nu a comentat public ultimele evoluţii din viaţa politică a Greciei. În primul rând, pentru a evita să fie suspectat de un amestec în treburile interne ale ţării.
Aşa se face că, în cadrul conferinţei de presă de luni, reprezentanta Fondului, Simoneta Narntin, a refuzat să răspundă la întrebarea referitoare la declaraţiile făcute, în aceeaşi zi, de premierul Papandreou cu privire la posibilitatea organizării alegerilor anticipate.
Potrivit cotidinaului grec Imerisia, care citează surse din interiorul FMI, Fondul ar refuza categoric scenariul de a se recurgere la urne, indiferent de rezultatul alegerilor locale din 7 noiembrie. O decizie politică de această natură „ar anula de la sine Memorandumul”.
Oficialii FMI consideră că Grecia trebuie să aplice cu consecveţă programul de reforme, indiferent de costurile politice pe care acesta le implică. „Începutul bun (neîndoielnic!)” care a fost făcut s-ar dovedi zadarnic.
De asemenea, Fondul a subliniat, în repetate rânduri, că nu trebuie uitat: însuşi directorul general al FMI, înalţi oficiali de la Washington şi din Europa „au pus mâna” pentru ca programul de stabilitate să fie aprobat. În plus, aprobarea sumei de 110 miliarde euro s-ar datora exclusiv domnului Dominique Strauss-Kahn.
Surse FMI au confirmat că domnia sa a fost de acord să întreprindă a vizită în capitala elenă, pe 7 decembrie, prilej cu care intenţionează să aibă întâlniri cu toţi liderii politici şi ai marilor centrale sindical