Guvernul Ungariei se aşteaptă ca aproximativ 55-75% din persoanele care au pensii private obligatorii să se reîntoarcă la pilonul de stat, conform cotidianului de business Napi Gazdaság, scrie Portfolio.hu.
Fondurile private de pensii se aşteaptă şi ele la o rată a retragerii de 30-50%, însă nu mai mare de 60%. Cabinetul de centru-dreapta de la Budapesta a decis recent să suspende plăţile către fondurile de pensii private pentru 14 luni şi a iniţiat un proiect de lege prin care populaţia să îşi poată muta pensia privată la stat.
Deşi este conştient că nu toţi membrii fondurilor private de pensii vor reopta pentru trecerea la pilonul unu, Guvernul se aşteaptă să obţină 420 de miliarde de forinţi (1,53 miliarde de euro) din suspendarea transferurilor în perioada noiembrie 2010 - decembrie 2011 şi speră ca tot mai multe persoane să se reorienteze din proprie iniţiativă către fondul pensiilor de stat.
Totodată, actualul partid de guvernământ (Fidesz) trebuie să hotărască dacă va plasa contribuţiile la pensii în conturi individuale (adică pe aceeaşi structură ca a pensiilor private) sau le va reuni în bugetul sistemului de pensii.
Măsurile Ungariei nu au convins FMI
Ungaria nu a reuşit să-i convingă pe reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) că îşi va atinge ţinta de deficit pe anul în curs prin măsurile anunţate: impunerea de taxe suplimentare pentru retail, telecom şi energie, reducerea cheltuielilor şi transferarea contribuţiilor la pensiile private către bugetul de stat, scrie Bloomberg. "Ungaria va reduce transparenţa şi va creşte riscurile fiscale", conform unui comunicat al FMI.
Un trader de energie ar putea cumpăra acţiunile ruşilor la MOL
Ungaria ar putea cumpăra pachetul de acţiuni de 21,2% deţinut de ruşii de la Surgutneftegaz la compania ungară MOL prin intermediul MVM, un trader de energie deţinut de stat, c