CEO-ul E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat ieri, în cadrul evenimentului "Meet the CEO", organizat de BUSINESS Magazin, că grupul german a investit 1,5 miliarde de euro în cei cinci ani de când activează în România şi că pierderile acumulate de companie din cauza politicii locale de preţuri vor fi subiectul unei discuţii cu guvernanţii.
"Din trimestrul al patrulea al anului trecut vindem gazele pe piaţa captivă sub costuri, pentru fiecare metru cub de gaz pierdem bani. Preţurile de acum sunt departe de realitate. Mai întâi trebuie să avem o recuperare corectă a investiţiilor, iar apoi vom vorbi cu Guvernul şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei despre un plan de recuperare a pierderilor acumulate de companie", a declarat Frank Hajdinjak.
De anul trecut, când a intrat în vigoare Legea 332/2008 prin care consumatorii interuptibili (industriali) urmau a primi gaze mai ieftine, din producţie internă, E.ON şi GdF Suez (fostele Distrigaz Nord, respectiv Distrigaz Sud) au început să acumuleze pierderi şi să critice politica guvernului de a acorda aceste facilităţi marilor consumatori industriali. Legea 332/2008 expiră la 31 octombrie 2010, iar autorităţile discută în această perioadă despre prelungirea sau nu a prevederilor acestei legi; Frank Hajdinjak consideră că această decizie va spune multe despre cum va arăta businessul E.ON în perioada următoare.
"E de văzut cum va fi iarna şi dacă vor fi favorizaţi din nou consumatorii întreruptibili (care îşi pot opri producţia atunci când li se cere - n. red.)".
Anul trecut, E.ON România a înregistrat o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei şi un profit operaţional de 213 milioane de lei. Portofoliul E.ON România cuprinde fostele companii Electrica Moldova şi Distrigaz Nord, fiind activă astfel pe distribuţia de gaze şi energie din zonele aferente, precum şi pe alimentarea