Stabileste impreuna cu el suma zilnica
Micutul tau este un membru al familiei, cu drepturi si responsabilitati. Asa cum tu esti zilnic la serviciu, el merge la scoala sau la gradinita. Invata de mic ca este o fiinta sociala si ca are indatoriri in aceasta lume. Daca are peste cinci ani, are dreptul la o suma modica pe zi. Acesti bani trebuie sa-i ramana doar lui si poate sa si-i administreze singur. Din aceasta suma poate economisi pentru a-si cumpara un lucru pe care il doreste sau poate sa plateasca pagube pe care le face si pentru care este responsabil, astfel incat sa invete sa isi asume consecintele faptelor sale. Suma o stabiliti impreuna cu el.
Ajuta-l sa inteleaga valoarea banilor
Ca sa decizi ce suma ii aloci zilnic trebuie mai intai sa-l faci sa inteleaga valoarea banilor si a lucrurilor. "Chiar daca este mic, poate fi implicat in discutiile de buget ale familiei, cu dragoste si diplomatie, pentru ca el sa se simta apreciat ca membru al familiei", spune psihoterapeutul Lena Rusti. Explica-i cat mai simplu si mai clar cateva elemente de baza legate de monezile de metal sau bancnotele de hartie recunoscute ca mijloc de schimb si de plata. Ca sa nu exista confuzii sau nelamuriri din partea lui, transforma totul intr-un joc de copii.
Imparte cu el o "ciocolata" din bani de jucarie
Poti incepe prin a-i spune cum iti cheltuiesti tu banii jucandu-te cu el si aratandu-i cum ii repartizezi dintr-o gramajoara de bani de jucarie. De exemplu, aduna banii in forma unei "ciocolate" si incepe sa rupi patratele din ea. Apoi explica-i pe fiecare cub in parte care sunt banii pentru mancare, facturi si alte cheltuieli de baza. Pastreaza un patratel pentru mici economii si una pentru achizitii care au loc cu prilejul unui eveniment. Abia apoi spune-i ca banii care v-au mai ramas sunt destinati familiei si