Prezent la Bucharest Business Forum, organizat de World Trade Center Institute, Ministerul Afacerilor Externe şi Fundaţia Steinbeis în scopul dezvoltării unor proiecte în statele riverane la Dunăre, Jürgen Raizner, preşedintele Centrului de Transfer Est-Vest al Steinbeis, a explicat pentru FP România ce lipseşte unei economii româneşti competitive şi ce oportunităţi există la Dunăre.
Care este misiunea principală a Steinbeis? Doar transfer de tehnologie? Cine sunt clienţii care beneficiază de transferul de tehnologie?
Principalii noştri clienţi în Germania sunt IMM-urile care trebuie să se consolideze şi să devină competitive pe piaţa internaţională. Acestea nu au un număr mare de ingineri, de profesori, laboratoare. Pentru a fi competitive, au nevoie de acces la tehnologii, la know-how. Centrele Steinbeis fac legătura dintre cercetare şi industrie. Centrele Steinbeis includ profesori de la universităţi, care sunt experţi în domeniile lor şi în transferul de tehnologie către industrie. Avem 450 astfel de centre Steinbeis în Baden-Wurtemberg.
În ce măsură este implicată Steinbeis în cooperarea la Dunăre?
Noi suntem legătura între statele riverane din partea estică a Dunării şi Germania. În România, MAE are un acord cu World Trade Instiutute iar acesta are un acord cu Steinbeis. Proiectele în cadrul strategiei Dunării nu există încă, acum sunt pregătite. Există discuţii între diferiţii posibili parteneri şi ne gândim împreună care proiecte contribuie la dezvoltarea socio-economică. O problemă foarte importantă este educaţia, pentru care există multe idei şi abordări. Steinbeis a adus în România actori cu experienţă în proiecte în India, Brazilia, care pot să facă proiecte de formare profesională: de exemplu calificarea femeilor pentru ca acestea să fie active ca antreprenoare.
Există o subreprezentare a femeilor-