Eugeniu Popescu este medic primar în medicină-legală şi are aproape 30 de ani vechime în domeniu. Este cel mai experimentat legist din judeţ şi este şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală.
Medicul Popescu a venit după terminarea facultăţii la Spitalul din Cervania, iar apoi a plecat medic de circă în comuna Conţeşti, judeţul Teleorman. Din 1982 până în prezent, a profesat la Servicul de Medicină Legală Teleorman. Aici a fost până acum câţiva ani singurul medic legist din judeţ, până când au mai venit încă doi medici. „A fost o întâmplare să fac medicină legală. În 1980, când era directoare la Direcţia Sanitară doamna doctor Melania Ciubotaru, tocmai se scoseseră la concurs posturi pe mai multe specialităţi. Eu aş fi vrut să fac chirurgie, pentru că vedeam partea spectaculoasă a meseriei. Doamna Ciubotaru m-a sfătuit să fac asta şi asta am făcut”, spune medicul legist.
Ajută la elucidarea cazurilor
Eugeniu Popescu povesteşte cum profesorul Moise Terbanciu, de la Institutul Mina Minovici, a venit şi l-a instalat la Serviciul de Medicină Legală din Teleorman. Acesta îşi aduce aminte de vremea când era singur la medico-legal şi lucra aproape 24 de ore din 24.
Legistul a acumulat experienţă de-a lungul timpului şi a început să vadă pe lângă lucrurile urâte şi părţi interesante ale profesie. ”Am căpătat senzaţia că ceea ce fac ajută la descoperirea adevărului, contribui la aflarea acestuia. Practic ajuţi la elucidarea unei speţe”, explică acesta. Medicul spune că are parte de multe cazuri de rutină, dar sunt şi unele mai complexe care necesită minuţiozitate pentrua descoperi mecanismul sau condiţiile care au determinat decesul. „Medicina legală are două componente importante: lucrul cu persoana vie şi cu cadavrul. Noi legiştii constatăm leziunile de violenţă în agresiune, examinăm la accidentele de circulaţie, la accidentele de muncă.