Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este de părere că autorităţile dau dovadă de incoerenţă pentru că la trei luni după majorarea TVA au loc discuţii despre o reducere a acestei taxe, pentru ieşirea din criză.
Guvernatorul a mai arătat că prima de risc a României, reflectată de CDS-ul de 300 de puncte de bază, mult peste cel al ţărilor europene performante, arată incoerenţa politicilor economice şi a mesajului transmis în exterior.
"CDS în România reflectă o coerenţă scăzută, ca să nu zic altfel, dacă nu în politici, măcar în mesajul pe care-l transmitem în exterior. Plătim cu toţii şi căutăm vinovaţi în alte locuri decât ar trebui (..) Cum putem să vorbim de coerenţă dacă discursul public vorbeşte acum de reducerea TVA ca o soluţie de ieşire din criză. Suntem total incoerenţi dacă după trei luni de la majorarea TVA venim cu acest mesaj", a spus Isărescu, potrivit Mediafax, la seminarul "România, încotro? Cum să redăm încrederea?" .CDS-urile sunt instrumente financiare complexe. Pe scurt, la nivelul autorităţilor suverane, CDS-urile reflectă preţul riscului de ţară, iar cu cât CDS-urile cresc, cu atât costul de finanţare al respectivului stat se majorează.
Majorarea TVA a afectat semnificativ politica monetară
Guvernatorul Băncii Centrale a mai spus că Executivul a fost nevoit să majoreze TVA de la 19% la 24% pentru a putea restrânge deficitul bugetar, iar această măsură a afectat semnificativ conduita politicii monetare. "Prin forţa lucrurilor, ţara asta a trebuit să majoreze TVA de la 19 la 24%. Ne-a înterupt nouă, BNR, un întreg ciclu de reducere a dobânzii şi nu este o chestie de joacă, să ai o anumită ţinută în politica monetară şi să fii întrerupt brutal, şi chiar să existe riscul întoarcerii", a afirmat Isărescu. Prezent la acelaşi seminar, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat că delegaţia caută, împreună cu autori