Oficialii Uniunii Europene au introdus în noua strategie comercială a blocului comunitar o cerere fermă la adresa Chinei privind deschiderea proiectelor publice către companiile europene.
Prin politica de stat, Beijingul interzice companiilor străine să participe la licitaţiile pentru aşa-zisele „achiziţii publice", informează „The Wall Street Journal". Din cauza măsurilor de stimulare elaborate de guverne, proiectele de lucrări publice au devenit tot mai importante pentru economiile naţionale.
PROBLEMELE PERSISTĂ
Practic, asiaticii restricţionează accesul companiilor ale căror mărci şi tehnologii sunt înregistrate în China la proiecte publice, un criteriu care include multe companii, dar care poate fi totodată utilizat pentru a exclude mulţi ofertanţi. Această regulă a fost justificată de oficialii chinezi prin dorinţa de promovare a „inovaţiei autohtone" şi de a ajuta statul să devină mai puţin dependent de confecţiile ieftine. De cealaltă parte, companiile străine denunţă birocraţia şi standardele prea dure impuse de China, acuzând autorităţile că încearcă astfel să favorizeze companiile locale, în special pe cele de stat. Nu este prima atenţionare făcută de europeni în acest sens.
La începutul acestei luni, oficialii UE au discutat cu Wen Jiabao, premierul Chinei, despre această problemă. Mai mult, Karel de Gucht, comisarul european pentru Comerţ, a declarat că statele Uniunii ar putea adopta o atitudine similară faţă de companiile chineze. Comisarul a cerut chiar introducerea unor reguli în acest sens, declarând că ele ar oferi Europei „o unealtă prin care ar putea impune reciprocitatea" în acest sector, potrivit „The New York Times".
Oficialii europeni speră că vor convige China să semneze Acordul privind Achiziţiile Publice, elaborat şi semnat de 41 dintre statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului în 1996.