România şi Bulgaria, de obicei citate primele pe lista de obiective europene neîndeplinite, au fost lăudate la nivel european pentru eforturile destinate creşterii eficienţei energetice. Sursa: ARHIVA EVZ
Comisarul pentru Politici Climatice, Connie Hedegaard, a declarat ieri că cele două state membre ale Uniunii Europene au arătat că există voinţă pentru implicarea în atingerea ţintelor globale privind schimbările climatice asumate pe următorii zece ani şi au făcut de asemenea progrese în implementarea de proiecte privind creşterea eficienţei energetice.
"Am fost în România în primăvară şi am văzut progrese", a spus oficialul european, precizând că guvernele din ambele ţări au înţeles necesitatea eficientizării la nivel energetic. România utilizează în prezent 85% combustibil mixt şi este nevoie de retehnologizare eficientă în multe domenii industriale, potrivit ministrului mediului, Laszlo Borbely.
Strategie climatică naţională până la finele anului
În UE, 28% din energia produsă este nucleară, 20% gaz, 30% petrol şi doar 17% provine din energii regenerabile, capitol la care România încă se luptă să facă investiţii semnificative.
La începutul lunii iunie, ministrul mediului a promis că până la finalul anului România va avea o strategie climatică, mai ales că fenomenele meteo extreme s-au înmulţit în ultimii ani.
Comisarul Hedegaard a explicat ieri că datele oficiale primite la începutul lunii arată că ultimele 12 luni au fost cele mai calde din istorie, acesta fiind argumentul ştiinţific că este nevoie de o abordare comună, globală, a problemei încălzirii. Mai mult, ea consideră că e nevoie de toată voinţa politică de a lua acum o decizie pentru ca cele 9 miliarde de oameni pe care se estimează că îi va găzdui planeta peste 40 de ani să poate avea resurse suficiente pentru a trăi.
CORESPO