Comisia Europeană ar putea autoriza până la finele acestui an noua schemă de sprijin a producătorilor de energie regenerabilă, a declarat Maria Mânicuţă, directorul departamentului de energie regenerabilă din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Noua lege a regenerabilelor, votată în Parlament în această vară, nu poate fi încă aplicată din lipsa avizului Comisiei Europene, dar şi a normelor de aplicare.
Potrivit Mariei Mânicuţă, comitetul de reglementare din ANRE va aproba pachetul de reglementări secundar în cursul lunii noiembrie. Astfel că noua lege, atât de mult aşteptată de investitorii în energie verde, ar putea fi aplicată încă de la finele acestui an.
În prezent, producătorii de energie regenerabilă primesc câte un certificat verde pentru fiecare MWh livrat în reţea, certificat pe care îl vând pe o piaţă specializată, pentru a obţine un venit în plus faţă de preţul energiei. Furnizorii de energie sunt obligaţi să cumpere un număr de certificate verzi proporţional cu cantitatea de energie comercializată.
Noua lege suplimentează numărul certificatelor primite de anumiţi producători.
Astfel, producătorii de energie eoliană primesc două certificate verzi până în 2017 şi unul din 2018 pentru fiecare MWh livrat în reţea. Pentru energia electrică produsă în microhidrocentralele noi, producătorii au dreptul la trei certificate pentru fiecare MWh, două certificate dacă microhidrocentralele sunt retehnologizate şi un astfel de document pentru 2 MWh, dacă centralele nu au fost modernizate.
Pentru producerea de energie din biomasă, biogaz şi sursă geotermală se acordă trei certificate. Cele mai multe astfel de documente, respectiv şase, vor primi producătorii de energie electrică solară (energie fotovoltaică), întrucât investiţiile în acest fel de centrale sunt foarte mari.
Noul act normativ stabileşte şi