Proiectul Ministerului Sănătăţii care promovează o viaţă mai sănătoasă pentru copii şi adolescenţi a fost lansat azi şi la Zalău. Este un proiect pe termen lung, care îşi propune să schimbe mentalităţi şi comportamente.
La sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj a avut loc azi o primă întâlnire a grupului de lucru ce va pune la punct un plan de acţiune pe nutriţie şi mişcare la copii şi adolescenţi.
La această primă şedinţă a participat şi Cristina Vladu, coordonatorul naţional al proiectului „Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România“, derulat de Ministerul Sănătăţii.
„Dacă nu facem nimic, copiii noştri vor muri înaintea noastră, deoarece picurăm factori de risc în copii de la vârste fragede“, a spus Vladu referindu-se la argumentul proiectului. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 80 la sută din bolile cardiovasculare şi 40 la sută din cancere - principalele cauze de deces - pot fi prevenite printr-un stil de viaţă mai sănătos.
Proiectul are patru componente - cercetare, campanie, dezvoltare instituţională şi o componentă juridică. Potrivit coordonatorului de proiect, campania „VIAŢA“ are următoarele mesaje cheie: „bea apă când ţi-e sete“, „mănâncă micul dejun“, „mişcă-te viguros 60 de minute pe zi, dacă eşti copil“, „mănâncă cel puţin cinci fructe şi legume pe zi“.
Din grupul de lucru judeţean, care va stabili modalităţile de promovare a schimbării de comportament în rândul copiilor, dar şi al adulţilor, fac parte DSP Sălaj, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar, Primăria Zalău şi Direcţia pentru Tineret şi Sport.
Proiectul este finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei. Rezultatele aşteptate sunt stoparea şi inversarea, până în anul 2020, a tendinţei de creştere a cazurilor de supraponderabil