De regula, ceva nou starneste suspiciuni, dispute, controverse, neincredere si nemultumiri din partea unora sau altora cu atat mai mult cu cat rezultatele nu sunt previzibile si imediate, ci in timp, pentru ca asa este in invatamant spre deosebire de sanatate.
Asa se intampla si cu aceasta noua Lege a Educatiei care zace de multe luni pe la camere si este ocolita in loc sa fie discutata si fiecare sa spuna ce si de ce nu-i convine si ce ar trebui pus in loc.
Vad ca sperie intentia de a comasa scolile si de a transporta copiii in conditii decente si civilizate la o scoala "de centru", cum probabil i se va spune.
Este mai cu folos sa dotezi o scoala frecventata de multi elevi, o scoala populata, decat 5 scoli sa spunem care, la un moment dat, oricum vor fi inchise din lipsa de copii si asa se pierd o groaza de bani.
O scoala mare, bine dotata cu tot ce trebuie pentru desfasurarea unui invatamant modern, de calitate, de tip european va avea obligatoriu, profesori calificati si va fi permanent in centrul atentiei autoritatilor locale si judetene si asta e numai si numai in folosul elevilor.
O alta controversa, de fapt principala acuza adusa de PSD proiectului de Lege a Educatiei este legata de predarea istoriei si geografiei in limba materna, lucru cerut cu insistenta de liderii UDMR, intr-un moment nu prea fericit, fara ca acestia sa gandeasca in persectiva, la viitorul copiilor.
In conditiile in care vor studia si limba romana ca pe o limba straina cu profesori maghiari care, numai Dumnezeu stie cat de bine vor fi pregatiti, copiii maghiari de azi vor fi maine, la maturitate, prizonierii locurilor in care s-au nascut si au studiat.
Pot fi sau pot ajunge specialisti de buna calitate, cu perspective de a lucra intr-un institut sau centru de cercetare in alta parte a tarii dar, necunoscand