Am plecat spre Aliman într-o dimineaţă rece, dar însorită de final de septembrie. În jurul meu, poveştile celorlalţi despre vinuri de toate soiurile capătau, pe măsură ce ne apropiam de destinaţie, tot mai multă consistenţă, iar imaginaţia zbura mai ceva ca în relatările pescarilor!
Era doar o impresie! Ne îndreptam către un lucru foarte concret, degustarea vinului din producţia 2009 de struguri de la Aliman, prima, de altfel, obţinută de Societatea WineRo, care a investit în 80 de ha de viţă de vie în România. După ce au intrat întâi pe piaţa din Bulgaria, la Bessa Valley, unde au obţinut vinul Enira, au trecut Dunărea în Dobrogea, pentru a investi în podgoria de la Aliman, cultivată cu soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră. Adevărul este că, după ce treci prin ţinutul prăfuit, dar încărcat de istorie şi de acel mister nevăzut, dar pe care simţurile îl percep, al ţinutului Dobrogei şi vezi terenuri cu resturi de butuci de viţă, unele rămase pârloagă, altele prost îngrijite, via de la Aliman, cu şiruri de viţă de vie ordonate matematic şi întinse cât vezi cu ochii, îţi creează un sentiment plăcut de mândrie şi speranţă. Trăieşti, preţ de câteva clipe, sentimentul familiilor de viticultori din tată în fiu îndrăgostite până la disperare de proprietatea lor şi de ceea ce fac, aşa cum sunt ele prezentate în filmele italiene din anii '60-'70.
Ca şi în cazul vinurilor Enira, vinul Alira Merlot 2009 - a cărui denumire a fost stabilită astfel: Ali, de la Aliman şi Ra de la Rasova, locul unde anul viitor se va construi o cramă, ce se preconizează a intra în circuitul turistic - este tot o creaţie a oenologului francez Mark Dworkin. Acesta are în palmares pe lângă renumiţi producători din Franţa, precum Benjamin şi Edmond de Rothschild din Bordeaux, Chateau Larmande, Grand Cru Classe de Saint-Emilion, Chateau Bellefont Belcier, şi patru vinuri