Au stat "la cutie" şi au investit sute de milioane de euro în capacităţile de producţie aflate şi în oraşe secundare, precum Sebeş sau Rădăuţi. Proiectele giganţilor din industria lemnului au început să devină publice în ultimii ani, iar producţia este "codificată" în termeni precum MDF sau OSB, precum şi "mai celebrul" PAL. Cine mai are bani pentru România şi pentru anul viitor?
Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger, principalii jucători din industria locală a prelucrării lemnului, au vizuni diferite despre cum va evolua anul viitor piaţa de profil, astfel că şi stragiile lor au puţine puncte comune. 2011 este extrem de important în această industrie pentru că firmele au ajuns deja la final cu investiţii de sute de milioane de euro, astfel că echipele de management vor fi cu ochii pe noi proiecte, dar şi pe revitalizarea vânzărilor într-un business afectat de criză.
Cele trei firme, toate de origine austriacă, au intrat pe piaţa locală la începutul anilor 2000, atrase de resursele forestiere, de potenţialul pieţei construcţiilor pe termen lung şi de forţa de muncă ieftină. Fondul forestier al României este de aproximativ 6 milioane de hectare, iar aproximativ 1,6% a fost cumpărat de străini în ultimii ani. Principalul furnizor de materie primă pentru industrie lemnului este Romsilva, însă companiile cumpără şi din import. Până acum, austriecii au investit pe piaţa locală peste 700 de milioane de euro, iar cele mai multe fonduri au fost alocate de Holzindustrie Schweighofer, 310 mil. euro, Egger (210 milioane de euro) şi Kronospan, peste 210 milioane de euro, sume reprezentând investiţii directe recente fără achiziţii. InvestiŢii noi la vremuri noi Doi dintre jucători, Kronospan şi Egger, au anunţat că vor să investească în capacităţi de producţie de OSB (plăci folosite în special în industria construcţiilor pentru pereţi, pod