Suferinţele prin care au trecut familiile miliardarilor Virgil Mailat şi Dan Fiterman în sistemul public de sănătate i-au determinat să investească zeci de milioane de euro în propriile spitale. Află din cel mai recent număr „Forbes România“ dacă investiţiile în spitale private sunt afaceri profitabile sau filantropie.
Dimineaţa este mai limpede şi pentru că durerea parcă s-a şters din piept. Florin Panţa (37 de ani) se mişcă încet de teamă ca suferinţa să nu revină şi să-l arunce în abisul cancerului rediagnosticat în urmă cu două luni. O asistentă intră în camera luminoasă şi-l invită s-o însoţească spre cabinet. E timpul pentru un nou set de analize. De peste 30 de zile, Panţa urmează un tratament, în Centrul Medical Nova Vita din Târgu Mureş, cu venin de scorpion provenit din Cuba.
Starea lui s-a mai îmbunătăţit, au constatat medicii. De fapt, numele lui Florin Panţa este legat de apariţia spitalului Nova Vita. Situaţia în care se afla ginerele său l-a făcut pe omul de afaceri Virgil Mailat (unul dintre cei şase foşti acţionari ai Bere Mureş) să se gândească, pentru prima dată, la o investiţie în domeniul medical privat în Târgu Mureş. „Eram disperat pentru că îl consideram pe Florin drept copilul meu", spune omul de afaceri.
Abia în 2004, Mailat şi-a pus în aplicare ideea. A cumpărat un vechi hotel din oraş şi l-a transformat într-un spital privat, Nova Vita, pentru tratamentul cancerului pe baza terapiilor naturiste. Afacerile inventatorului berii la PET mergeau foarte bine la mijlocul anilor 2000. (Bere Mureş a fost primul producător din ţară care a lansat un astfel de ambalaj pentru bere.)
Dar viaţa personală a directorului s-a complicat. A divorţat şi a suferit un atac cerebral. Nimic nu a mai fost ca înainte. Mailat a decis împreună cu ceilalţi acţionari să vândă, în 2008, afacerea Bere Mureş către concernul Heineken, după 35 de ani d