In Europa si America, accidentele vasculare cerebrale sunt cauza numarul doi pentru decese, la toate varstele.
Un accident vascular cerebral distruge rapid creierul, datorita lipsei de irigatie cu sange, cauzata de ischemie (insuficient volum de sange), de cheaguri de sange, (tromboza sau embolism arterial) si hemoragii intra-craniene.
Ca rezultat, partile de creier afectate isi pierd capacitatea de functionare, fie partial, fie total, manifestandu-se prin imposibilitatea de a misca unele parti ale corpului si pierderea de simturi. O vorbire ininteligibila, in general, e primul simptom observat de cei din jur.
Semnele accidentului vascular cerebral
Un exemplu, documentat de un medic din Australia, arata un tanar jucator de rugby care a suferit o comotie cerebrala, primind o lovitura "de berbec" la cap. Cazand, s-a ridicat si dupa vreo 2 minute si-a reluat locul in echipa. Colegii lui au fost uimiti ca a inceput sa se balbaie.
Seful echipei a devenit furios cand acest coechipier tot scapa mingea din mana dreapta. Dupa meci, care a fost pierdut in limita, in timp ce acest jucator facea dus, a cazut inconstient si cand personalul ambulantei a ajuns la el, era mort. Avea 21 de ani. Niciunul dintre amicii lui nu a recunoscut gravele semne de accident vascular cerebral etalate vizibil de acest om.
Accidentele vasculare cerebrale
Canalul de televiziune american "Health & Fitness" (Sanatate si conditie fizica) a transmis, intre 21 si 24 octombrie, lucrarile conferintei internationale de medicina cardio-vasculara, din Yokohama, Japonia. Avand un interes deosebit in probleme cardiace, am urmarit cat am putut de mult prezentarile facute.
Ziua de 23 octombrie a fost dedicata, in intregime, accidentelor vasculare cerebrale. Am fost uimit sa aflu cate mii de persoane tinere mor, anual, di