Românii care muncesc în Italia ajung să-şi opereze palmele după ani de săpat la brazi, cules măslini, şters la fund bătrâni. Anual peste 20 de români sunt diagnosticaţi cu sindromul tunelului carpian, o boală care atacă ligamentele mâinii.
Cauza principală este efortul fizic. În România este boala sportivilor de performanţă, în Italia este la fel de comună precum operaţia de apendicită. Intervenţia costă 1.200 de euro şi necesită două luni de recuperare. O perioadă destul de lungă pentru cei care muncesc pe bani, departe de casă. În cele mai multe cazuri, patronii italieni nu-i aşteaptă să-şi revină şi se descotorosesc repede de serviciile lor. Un risc pe care românii şi-l asumă atunci când aleg între sănătate şi confortul celor de acasă.
În zona provinciei Arezzo peste 40 de români şi-au operat mâinile. Codrina a muncit ani întregi într-un bar. Şi-a tasat ligamentele de la apă şi efort fizic, încât la 33 de ani a ajuns la bisturiu. Tot ea s-a tratat de o cruntă depresie care a ţinut-o ani buni. Lua pastile cu pumnul şi dormea, nu mai dorea să audă de nimeni şi nimic. Munca departe de ţară a îmbogăţit-o pe de-o parte, dar a sărăcit-o pe de alta. În câţiva ani i-au murit părinţii, singurătatea i-a măcinat nervii şi sănătatea.
Gabi şi Ana, două românce de 40 de ani, şi-au operat mâinile vara trecută. Amândouă munceau atât în agricultură - la cules de măsline, la brazi sau făceau curăţenie în casele italienilor. Pentru a nu-şi pierde locul de muncă, au strâns un an ban pe ban, au răbdat de durere, şi-au bandajat mâinile în feşe şi au muncit ca să se poată întreţine financiar în perioada de repaos. Şi-au riscat locul de muncă, văzându-şi de sănătate. "Dacă ar fi după ei, ar trebui să murim cu zile muncindu-le pământul", spune Ana. În Toscana, românii îşi operează palmele şubrezite de efort. Despre ei, aceşti anonimi care şi-au lăs