În cazul în care Executivul cedează presiunii Fondului şi modifică OUG 50 astfel încât aceasta să nu se mai aplice creditelor vechi, clienţii ar putea fi chemaţi din nou la ghişee pentru a semna noi acte adiţionale, care să le anuleze pe cele vechi
Oficialii români susţin că Fondul Monetar Internaţional ar condiţiona acordarea celei de-a şaptea tranşe din acord, înt valoare de 870 de milioane de euro, prin eliminarea din Legea Creditelor a prevederii care se referă la aplicarea ei inclusiv pentru contractele aflate deja în derulare, măsură care, susţin bancherii, este retroactivă, deci nelegală.
"Aceasta ar putea fi noutatea care a rezultat din discuţia de azi. Că tranşa care ar trebui accesată de România până pe 15 decembrie ar putea să fie acordată sub rezerva rezolvării acestei probleme legată de OUG 50", a declarat Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, citat de Mediafax, la finalul discuţiilor oficiale avute cu membrii misiunii FMI la Bucureşti, misiune condusă de Jeffrey Franks. El a subliniat că doar Fondul a condiţionat acordarea tranşei de modificarea Legii Creditelor, nu şi CE.
Asta nu înseamnă însă că nu există presiuni şi din partea Comisiei Europene. "OUG 50 se va aplica în conformitate cu legea pe care Parlamentul o va apoba. Şi este foarte posibil să aducă modificări, modificări care nu exclud varianta ca să se introducă un amendament de eliminare a prevederilor care vizează contractele în derulare. Nu e o decizie, nu e decizia mea, noi suntem în faza de consultări", a precizat Viorel Ştefan.
Vicepresedintele ANPC şi seful Raiffeisen Bank Romania, la "Dupa 20 de ani"
Clienţii, puşi să semneze noi acte adiţionale
Avocaţii susţin că, dacă Guvernul cedează presiunilor FMI, vor avea de suferit şi clienţii, dar şi bancherii. Clienţii care au deja credite vor pierde avantajele aduse