Vestea bună a sosit pe adresa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt în 14 octombrie 2010, Ministerul Sănătăţii anunţând Serviciul de Programe al DSP că s-a aprobat finanţarea din bugetul ministerului a tratamentului în străinătate pentru trei persoane din Olt grav bolnave, care nu pot fi spitalizate în România.
Direcţia instrumentase dosarul de solicitare a fondurilor necesare încă din ianuarie 2010, cu justiticarea că Sorin Nica, Andreea Valentina Drăgan şi Cătălin Florin Andrei suferă de afecţiuni pe care, în absenţa Registrului Naţional al Donatorilor, sistemul de sănătate din România nu este capabil să le trateze.
Pentru Sorin Nica, de 26 de ani, diagnosticat cu leucemie acută mieloblastică, DSP Olt a primit aproximativ 473.000 de lei (106.500 de euro plus comisioanele bancare pentru depistarea donatorului compatibil). El va fi supus, în cel mai scurt timp, unei operaţii de transplant de celule stem fără de care nu ar putea supravieţui. Intervenţia va avea loc la un spital din Israel.
Pentru Andreea Valentina Drăgan, de un an, diagnosticată cu limfohistioză familială, s-au aprobat circa 438.000 de lei (98.500 de euro plus comisioane bancare pentru depistarea donatorului compatibil). Fetiţa va fi supusă, şi ea, unei operaţii de transplant de celule stem, tot în Israel.
Pentru Cătălin Florin Andrei, de nouă ani, diagnosticat cu beta talasemie majoră, DSP a primit aproximativ 44.000 de lei (20.000 de euro plus comisioanele bancare pentru depistarea donatorului compatibil). Tânărul va fi internat la o clinică din Germania, unde, la fel ca primii doi, va fi supus unui transplant de celule stem.
Ministerul a trimis deja avansurile solicitate, câte 10.000 de euro, către clinicile din Israel şi Berlin.
„Bolile celor trei persoane pentru care am cerut fonduri din bugetul Ministerului Sănătăţii nu pot fi tratate în România. Transplant medula