Comunitatea romano-catolică din Banat, în special cea germană, a fost foarte puternică în trecut. A lăsat urme invizibile în mentalităţi, dar şi moşteniri de arhitectură superbe. Bisericile romano-catolice din întreaga regiune sunt puncte de reper ale importanţei comunităţilor germane. Ele vorbesc, în acelaşi timp, despre trecutul frumos al satelor pline de şvabi, dar şi despre Banatul de acum, lăsat în urmă după marea migraţie în Germania.
Din păcate, după 1970, nemţii au părăsit masiv Banatul. Au abandonat satele, gospodăriile şi bisericile. După 1990 migraţia către Germania s-a amplificat. Aproape toţi germanii au lăsat în urmă Banatul. Episcopia Romano-Catolică nu a mai putut să investească în întreţinerea bisericilor, fără credincioşi. Abandonate, bisericile au căzut pradă timpului, intemperiilor şi adolescenţilor teribilişti care le-au transformat în locuri de joacă. Multe sunt ruine.
Una dintre cele mai degradate biserici este cea din satul Ofseniţa. Un trăznet a distrus clopotniţa şi furtunile au smuls acoperişul. În câţiva ani ploaia a completat dezastrul. Distrugerile provocate de natură şi timp au fost completate, din păcate, şi de teribilismul unor adolescenţi. Altarul a fost spart şi peste osemintele celor îngropaţi acolo s-au aruncat gunoaie. Banatul e plin de biserici lăsate în urmă, care se distrug cu trecerea timpului.
Fiecare biserică ruinată are povestea ei. Toate spun, în plus, o altă poveste, a Banatului nostru, aşa cum arată el acum, după ce nemţii l-au lăsat în urmă. Un mozaic etnic rămas fără piesa care îl desăvârşea. În orice colţ al regiunii călătoreşti, satele par tot mai ruinate. Lipsesc ordinea, curăţenia şi culorile din vremea în care nemţii erau acasă aici.
Citeşte aici detalii:
Biserica din Ofseniţa este o ruina (GALERIE FOTO)
GALERIE FOTO:click pe poze