Cei 30.000 de sindicalişti şi susţinători ai partidelor de opoziţie care au protestat în faţa Palatului Parlamentului nu au putut modifica rezultatul votului la moţiunea de cenzură dezbătută ieri în Parlament. Opoziţia nu a avut cele 236 de voturi necesare demiterii Guvernului şi, astfel, Executivul condus de Emil Boc rămâne în picioare, cel puţin până în februarie, când începe o nouă sesiune parlamentară. Moţiunea de cenzură de ieri a fost respinsă cu 219 voturi "pentru", în condiţiile în care tabăra puterii nu a participat la vot.
În faţa unui eşec anticipat al moţiunii, cursul leului şi bursa s-au menţinut relativ stabile.
Guvernul îşi va angaja răspunderea, în câteva zile, pe legea educaţiei naţionale ceea ce, tehnic, lasă posibilitatea unei noi moţiuni de cenzură. Şansele ca ea să fie depusă sunt mici, având în vedere eşecul de ieri.
Guvernul rămâne, astfel, în funcţie, cel puţin până după vacanţa de iarnă, având în vedere că opoziţia nu mai poate depune o altă moţiune, Constituţia limitând acest demers la unul singur pe o sesiune parlamentară, în afara cazului în care Executivul îşi angajează răspunderea. Iulian Anghel
Premierul rămas în funcţie a susţinut ieri, apărând punctul de vedere al Guvernului în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că soluţiile propuse de opoziţie în textul documentului ar majora deficitul bugetar cu peste 10% din PIB, agravând efectele crizei.
Tendinţa de a consuma mai mult decât se produce nu poate continua precum în anii anteriori, a afirmat premierul, revenind la declaraţii susţinute şi în alte ocazii, potrivit cărora măsurile luate de fosta guvernare PNL (2007 şi 2008) au încărcat factura crizei. Opoziţia acuza, în textul moţiunii, că România mai funcţionează doar pe datorie, ritmul în care se împrumută de la începutul anului fiind de 600 de euro/secundă - adică 52 milioane de euro pe zi.
În di