Ziua de naştere este, pentru mulţi dintre noi, un prilej de a ne simţi răsfăţaţi de rude şi de prieteni. Pentru o treime dintre români, aniversarea zilei de naştere este cea mai importantă sărbătoare. Mai importantă decât Paştele sau Crăciunul.
Oana (32 de ani) decide în fiecare an dacă petrece sau nu de ziua ei în funcţie de buget şi de starea pe care o are în jurul datei respective. În copilărie, părinţii îi chemau amicii acasă în fiecare an.
În 2010 petrecerea a fost specială şi a organizat-o împreună cu prietenii. Pasionată de culori şi de costume, a decis ca aniversarea ei să aibă această temă aşa că i-a rugat pe toţi să se îmbrace cât mai colorat. „Nouă ne place foarte mult să ne costumăm şi ziua mea a fost un foarte bun motiv", spune Oana. Una dintre prietenele ei a fost responsabilă cu machiajul invitaţilor şi, pentru că prietenul ei este pasionat de fotografie, au făcut şi o şedinţă foto în parc înainte de petrecere, pentru ca amintirile să fie de neuitat. „Apoi am fost într-o mansardă superbă - iar noroc cu prietenii -, am băut, am mâncat şi am dansat până dimineaţă. Şi a fost o zi de naştere foarte reuşită. M-am simţit extraordinar", îşi aminteşte ea.
Mai importantă decât Paştele
Chiar dacă petrec în familie sau cu prietenii, dacă e o aniversare tematică sau o petrecere surpriză, acasă sau în oraş, în funcţie de vârstă, românii consideră importante aniversările. Atât ale lor, cât şi ale rudelor şi prietenilor. Potrivit unui sondaj realizat de GfK România în 2006, aproximativ o treime dintre români consideră că propria zi de naştere este cea mai importantă sărbătoare din an, urmată îndeaproape de Paşte şi de Crăciun. Alte zile din an considerate importante sunt zilele de naştere ale altor membri ai familiei, în special ale copiilor, şi zilele onomastice.
Studiul vizează percepţia românilor asupra importanţei diferitelor sărbător