Au fost şterşi de pe listele headhunterilor şi se pot cu greu reprofila. În urmă cu doi ani aveau venituri de 10.000 de euro lunar. În prezent, îşi trimit CV-urile la firmele de executive search, pentru că au fost anunţaţi că în câteva luni compania pentru care lucrează îşi va încheia activitatea. Managerii din construcţii şi imobiliare care încă au un loc de muncă vor să-l schimbe, dar nu au unde să plece. Cel puţin aşa prezintă situaţia consultanţii în recrutare, care numără pe degete mandatele pe aceste pieţe din ultimii doi ani.
Recrutările la nivel de management pentru companiile din imobiliare şi construcţii au rămas mai degrabă o amintire pentru consultanţii în executive search, care în trecut erau recunoscuţi pentru plasarea de executivi către companiile care aveau cea mai mare rată de creştere a businessului. "Anul acesta nu am făcut nicio recrutare pentru domeniile construcţii şi imobiliare. Avem o cerere pentru anul viitor, de pregătire a succesiunii pentru un grup mare imobiliar", susţine George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuţi headhunteri de pe piaţa locală, care conduce firma cu acelaşi nume. În timp ce unele companii, din sectoare precum IT sau BPO, oferă semnale optimiste pentru piaţa muncii, anunţând că vor face câteva sute de recrutări până la finele anului, dar şi anul viitor, piaţa de recrutare nu s-a dezgheţat pentru candidaţii din construcţii şi real estate.
Nicio firmă din aceste domenii nu şi-a anunţat participarea la târgurile de joburi din ultima perioadă, iar semnale pozitive întârzie să apară pentru următoarele luni. Ulrik Rasmussen, partener în cadrul Pedersen & Partners, una dintre cele mai mari companii de executive search din Europa Centrală şi de Est, este unul din headhunterii recunoscuţi pentru proiectele în imobiliare. Cu toate acestea, de la începutul acestui an, a plasat doar patru executivi