Pe lângă depistarea infractorilor, agentul se ocupă şi de artă. În timpul liber, ilustrează îngeri pe obiectele din jur.
Constantin Surugiu a ales să fie poliţist, deşi s-a pregătit să devină profesor. „Îmi sunt dragi oamenii, contrar modului lor de a se purta în societate. Am intrat în Poliţie pentru că este o meserie frumoasă pe care o practic cu pasiune. Puteam să aleg orice, să fiu pictor sau profesor de sport“, spune Surugiu. S-a apucat de pictat icoane în momentul când familia sa a dat de greu. După ce mama sa a rămas fără loc de muncă tânărul, fiind student la Suceava, a fost nevoit să facă rost de bani.
Prima icoană a fost dedicată mamei
„Prima icoană am pictat-o pe sticlă în ziua când mama mi-a spus că nu mai are serviciu. I-am spus că voi face icoane şi voi încerca să le vând ca să fac rost de bani. Nu am avut suflet să o vând, aşa că i-am dăruit-o ei“, îşi aminteşte artistul-poliţist. Materialul preferat este piatra. Până acum, a pictat peste 2.000 de pietre, cele mai multe fiind icoane. Ideea i-a venit urmărind emisiuni TV.
„O tipă făcea tot felul de picturi pe pietre şi m-am gândit să încerc şi eu. Până atunci făceam icoane pe pânză, sticlă sau lemn. Am descoperit că cele pe pietre sunt mai interesante şi chiar sunt mai preferate de oameni. Prima piatră pictată am vândut-o unei colege de facultate căreia i-am cerut o sumă modică. Tot timpul m-a interesat mai mult ca omul să-mi aprecieze lucrările decât partea materială“, precizează Surugiu.
În ultimii ani, poliţistul -artist şi-a prezentat lucrările în mai multe expoziţii, ultima fiind organizată la Primăria Stăuceni, judeţul Botoşani, cu ocazia lansării unei cărţi religioase. Pe viitor, împreună cu colegii de la Postul de Poliţie din Stăuceni şi cu profesorii şcolii din comună vrea să deschidă un muzeu etnografic în localitate.
Profil
Născut. 1